Tillverkning i egen fabrik

Den senaste produktionstekniken

Hantverk, erfarenhet & kvalitet

Kontakta oss redan idag: 08-447 30 00

Vad är en kliché och hur fungerar foliering?

Kliché och foliering, prägling

Kliché är – en helgjuten tryckplåt med text och/eller bild. Den används med eller utan folie för att trycka ner folie/effekter i underlaget.

Folie är – En tunn film som finns i en mängd olika färger och effekter och som med hjälp av en kliché samt tryck och värme pressas ner i underlagt.

Kliché

En kliché görs i mässing eller i magnesium.

Mässingklichéer fräser man ut och ger en kliché med skarpa/fina kanter som håller för många produktioner. En mässingkliché är oftast något dyrare dels på grund av att man betalar för tiden tar att fräsa ut motivet, d.v.s stora detaljrika motiv tar lång tid att fräsa ut. I gengäld får du en kliché som klarar högre tryck och har längre livslängd och skarpa detaljer. Mässingklichéer leder också värme något bättre än magnesium. Vi använder idag 99,8 % mässingsklichéer.

Magnesiumklichéer tillverkas genom en kemisk process. Denna typ av kliché är inte lika hård som mässing men blir mer kostnadseffektiv speciellt om du har stora ytor med många detaljer, även ett bra alternativ om din produkt ej ska göras i jättestora volymer eller inte ska ”leva” så länge.

Klichéunderlag

Underlaget är en digital fil i 100% av en färg.

Klichéunderlaget behöver vara i 100% av en färg och du kan alltså inte foliera exempelvis en toning. Man kan säga att det är på eller av! När du ska foliera i flera färger tar du alltså fram en kliché för varje färg, ungefär på samma sätt som när du trycker en Pantone-färg. Du kan göra underlaget i raster, men då är risken att kanter o.d i motivet kan bli hackigt . Vi brukar alltid be om vektoriserade filer, alternativt att vi vektoriserar filen om ni inte kan göra det själv, detta för att vi vill ha så skarp och hög kvalité som möjligt på klichén.

Det kan vara bra att tänka på att om du folierar på ett mörkt underlag och ska ha en ljus folie så behöver du invertera motivet alternativt lägga en mörk platta under ditt digitala underlag för att se ungefär hur slutresultatet blir.

Att tänka på!

Förberedning av jobb.

Det finns en del saker att tänka på när man ska prägla/folieprägla/foliera, det är ofta underlaget som bestämmer hur slutresultatet blir. Att prägla på en ren och slät yta brukar inte vara några konstigheter, men har du till exempel en struktur eller tjockare väv så krävs det lite mer av folien och även klichén.

Det finns folier för om du har fina linjer/detaljer men dem täcker inte lika bra på stora täckande ytor, det gäller alltså att använda rätt folie till rätt motiv och material (ibland får man dela upp ytorna och foliera i omgångar för att det ska bli bra). Olika folier fäster också olika bra på olika ytor.

Är underlaget ojämnt kan ibland folien blöda något vilket gör att små/detaljerade motiv kan sätta igen, detta gör alltså att man ibland behöver förstora/dra isär det digitala underlaget/motivet på klichén.

Prägling & Foliering

Vad är då skillnaden mellan prägling och foliering och hur gör man?

Prägling och foliering görs på samma sätt, foliering kallas också folieprägling. Skillnaden är att man adderar en folie i processen medans man vid prägling bara använder tryck och värme. Läs mer nedan.

Klichén (har alltid ett spegelvänt motiv) monteras i en maskin som både adderar värme och flera tons tryck på klichén. Det är olika inställningar för olika material/folier och motiv. Detta gör att det är ett riktigt hantverk att få till ett perfekt resultat, det krävs mycket skicklighet och erfarenhet att kunna hantera alla variabler som krävs för att få till ett fint slutresultat.

blindprägling

Prägling eller så kallad blindprägling

Diskret effekthöjare

Att blindprägla innebär att du pressar ner klichén i den produkt du vill ha motivet på. Du utsätter då produkten för både högt tryck och värme, klichén värms upp för att bland annat motverka sprickbildningar när produkten pressas ihop.

Du kan alltså bara prägla på platta homogena ytor.

blindpräglin ark

Skissen visar lite hur det blir efter en vanlig blindprägling, ytan som klichén gått ner i blir nedåtpressad i materialet, även kallad negativ prägling.

Beroende på vilket material du präglar i och vilket tryck du använder kan du få olika mycket effekt. Det finns även material som reagerar på värme och då lägger till dem egenskaperna i motivet, så kallade termoreaktiva material.

Det vanligaste hos oss är en negativ prägling då vi jobbar med klädd papp som är ganska tjock. Om du exempelvis använder en kartong kan du även få en upphöjd effekt, även kallad positiv prägling, då har du en kliché på varje sida om arket (hona/hane) som gör att du kan få både uppåt och nedåt effekter.

foliering

Foliering eller så kallad folieprägling

Effekthöjare med många alternativ

Att foliera (folieprägla) innebär att du pressar ner klichén och folien i det material du vill ha motivet på.

Du utsätter då produkten för både högt tryck och värme, klichén värms upp för att bland annat motverka sprickbildningar när produkten pressas ihop. Du kan alltså bara prägla/foliera på platta homogena ytor.

folieprägling

Skissen visar lite hur det blir efter en vanlig folieprägling (typ silver), ytan som klichén och folien gått ner i blir nedåtpressad i materialet.

Beroende på vilket material du präglar i och vilket tryck du använder kan du få olika mycket effekt. Folien finns i en mängd olika färger och även den metod som ger riktig guld/silver/metallkänsla med metalliska folier. Det finns hologramfolie och andra effektfolier om man vill addera ytterligare effekter.

Det vanligaste hos oss är en nedåtpressad yta då vi jobbar med klädd papp som är ganska tjock. Om du exempelvis använder kartong kan du även få en emboss effekt (upphöjning), då har du en kliché på varje sida om arket (hona/hane) som gör att du kan få både uppåt och nedåt effekter.

Vårt erbjudande

One. Stop. Shop.

Vad ska du paketera
och förmedla?

Tillsammans med er diskuterar vi ideér och utifrån det tar vi fram en produkt som förmedlar den känsla ni eftersträvar.

Material och
storlek på upplaga

Vilket material passar just er produkt och i hur stor upplaga har ni tänkt att trycka produkten?

Så här kommer
din produkt att se ut

Med hjälp av 3D-visualisering, fysiska prov och 2D-mallar, ser vi till att ni kan känna er lugna med resultatet.

Tillverkning och leverans
från egen fabrik

Produktionen sker i vår egen fabrik i Skogås. Låt inte kvalitén vänta! Påbörja ditt nästa projekt med Profilskaparen redan idag.