Tillverkning i egen fabrik

Den senaste produktionstekniken

Hantverk, erfarenhet & kvalitet

Kontakta oss redan idag: 08-447 30 00

Vilken lådtyp är det jag vill ha?

Namn på olika konstruktioner, lådor

En låda har många namn.

En låda har många olika benämningar – ask, box, kartong, behållare, dosa, skrin, schatull eller kassett. Men hur lådan utformas kan göras på ännu fler olika sätt.

De exempel vi valt att visa nedan är klädda lådor. Visuellt tilltalande förmedlar en klädd låda en känsla av lyx, elegans och kvalitet, och är idealisk för avancerade artiklar som smycken eller elektronik. Många konsumenter behåller och återanvänder den klädda lådan långt efter att innehållet plockats ut, vilket ger utmärkta möjligheter för långvarig produkt- eller varumärkesexponering.

Nedan försöker vi beskriva de allra vanligaste lösningarna.

ask och lock

Ask med lock

En ask med ett löst lock är den allra vanligaste lösningen som används när det gäller klädda lådor. Där kan du bl a välja hur långt ned lockets kanter skall gå ned över lådan för att ge olika intryck.

Se några exempel på ask med lock
neckbox

Neckbox

En neckbox är en låda där locket ligger i liv med asken. En invändig krage håller locket på plats.

Här kan du laborera med proportionerna mellan höjden på lock, ask och krage. Gör du exempelvis kragen så pass hög att locket inte når ned till asken så kommer du få en synlig glipa mellan lock och ask.

Se några exempel på neckbox
Pärmlåda

Pärmlåda (Box in binder)

Pärmlåda, helt enkelt en låda som limmats in i en pärm. Pärmen fungerar som lock. Lådan kan utformas på många sätt, du kan i stort sett välja vilken lådlösning som helst och sätta in i en pärm för att få en unik pärmlåda.

Lägger du till ett magnetlås kan du addera ytterligare en variant på pärmlådan.

Se några exempel på pärmlådor
Slidebox

DRAGLÅDA (Slidebox)

En draglåda består av en låda i en kassett – som en tändsticksask. Lådan kan förses med en knopp, ett band eller ett fingerhål för att dra ut den ur kassetten.

Hylsa-sleeve

HYLSA (Sleeve)

Hylsan är till skillnad mot kassetten öppen i båda ändarna.

Även i denna konstruktion kan du kombinera många olika lösningar och material för att få fram den unika känsla du letar efter.

Se några exempel på en slidebox
viklåda

VIKLÅDA (Folding carton)

En viklåda är ett ark tunnare kartong som stansas och viks ihop till en ask, låda, hylsa, kassett mm. Den kan göras i oändligt många versioner och material.

De lådor vi visat ovan är främst klädda lådor.

Det finns en standard för kartong-lösningar (ECMA) och well-lösningar (Fefco). Att gå igenom dem här skulle bli för omfattande.

Här kan man med fördel använda en standardlösning då det redan finns väldigt många olika färdiga beprövade varianter att välja bland.

Se mer inspiration på viklådor