Tillverkning i egen fabrik

Den senaste produktionstekniken

Hantverk, erfarenhet & kvalitet

Kontakta oss redan idag: 08-447 30 00

Vilken typ av pärmrygg ska jag ha?

Pärmryggar

Det finns många val att göra när det gäller pärmens format, material och färg. Dessutom kan du även välja att lägga till mängder av detaljer som magnetlås, hörnclips, snoddar mm.

Men när det kommer till pärmens rygg är det enklare då det bara finns två olika basvarianter att välja mellan: bigad eller hophängd rygg.

Nedan ska vi kort förklara skillnaden.

1.  BIGAD PÄRM

En big är en kraftig sammanpressad linje i pappen som tillåter den att vikas utan att spricka. Fördelen med en bigad pärm är att den är tillverkad i ett enda stycke och blir därmed stadig och hållbar – och inte minst – billigare att producera. Nackdelen är att vissa spänningar finns kvar i materialet vilket gör att den inte ligger helt plan när den är öppen eller helt sluten när den är stängd.

Det finns olika varianter av den bigade pärmen, se nedan:

enkelbigade pärmryggar

Enkelbigad

En enkelbigad pärm har en enda big på vardera sidan av ryggen där pappen böjs 90 grader i varje big.

Den har en maximal exponeringsyta och en distinkt övergång mellan rygg och sida. Nackdelen är att det blir större påfrestningar på materialet och att det blir svårare att få pärmen att förbli helt öppen eller stängd.

Dubbelbigade pärmryggar

Dubbelbig

En dubbelbigad pärm har två bigar på varje sida om ryggen och är alltså ett ark med fyra bigar (2×2).

Den dubbelbigade pärmen ger en mjukare känsla och är också något följsammare när man öppnar och stänger. Då du har två bigar på varje sida om ryggen får du en yta mellan bigarna på 45 grader. I och med att du har en något rundad rygg blir den inte lika känslig för kantstötar och ansträngningen på pappkärnan blir inte lika stor som på en enkelbigad pärm då pappen bara viks 45 grader mellan varje big.

Rundbigade pärmryggar

Rundbig

En rundbigad pärm har ett antal bigar längs med hela ryggen, antalet bigar beror på hur bred rygg du ska ha på din pärm.

Denna variant av pärm bygger en del i bredd då du får en halvcirkelformad rygg som du inte har i en enkel eller dubbelbigad rygg.

Denna pärm sticker ut och är inte lika vanlig som ovan pärmar.

2.  HOPHÄNGD PÄRM, PÄRM MED STEG

Den hophängda pärmen är tillverkad av tre lösa delar. Rygg, fram- och bakpärm är separata pappbitar som hålls samman av överdragsmaterialet.

Pärm med steg

PÄRM MED STEG

Mellanrummet mellan bitarna kallas steg. Konstruktionen gör att pärmen kan ligga helt plan när den är öppen och helt sluten när den är stängd. Nackdelen är att den blir lite dyrare att producera än den bigade pärmen.